Green Wedding

Mi is az a Green Wedding?

Hazánkban elsőként végeztem el a New York-i esküvő guru Preston Bailey iskolájában a green wedding kurzust, így minden részletét, eszközét ismerem ennek a szervezésnek és ezt adaptáltam Magyarországra.

Az öko-stílus nagy divat már Nyugat-Európában és szerintem nálunk is, de a green wedding ennél sokkal mélyebb, összetettebb dolog.

De mi is ez pontosan? Először is nem szabad ezt azonosítani olyan kifejezésekkel, mint bio esküvő, vagy öko esküvő, amik azt hirdetik, hogy használjunk az esküvőn energiatakarékos izzókat, a buli végén szelektíven gyűjtsük a hulladékot.

A green wedding egy környezettudatos és szociálisan érzékeny esküvő.

Ez a két kulcsszó egy esküvő minden részletére kiterjed, de most csak a 4 legfontosabb alappillére térek ki:

Megfelelő helyszín választás

Attól lesz a helyszínünk környezettudatos, ha olyan hotelbe, vagy rendezvény helyszínre visszük az esküvőnket, ahol figyelnek a környezettudatosságra, zöld hotelnek tartják magukat, vagy pedig ahol a közelben van templom is, hogy a ceremónia után ne üljenek a vendégek megint autóba és konvojjal kelljen végig menni a városon.

Menyasszonyi ruha

A hagyományos menyasszonyi ruhák nagyon környezetkárosító módon kerülnek piacra, gondoljunk az agyonfehérítésre, keményítésre és mindez 1 napra, utána megint vegyszerekkel tisztításra kerülnek és másvalaki bújik bele a ruhába. Ezzel szemben egyre divatosabb lesz az a szokás, hogy vagy olyan ruhát terveztetünk magunknak, amit később is fel tudunk venni más alkalmakra, vagy nagyon szép szokás, hogy a családban, anyukánk, vagy nagymamánk régi megmaradt ruháját alakíttatjuk át a kornak és stílusunknak megfelelően.

Catering

Meghatározó része a green weddingnek.
Itt nem elsősorban bio alapanyagokról van szó, hanem arról, hogy lehetőleg helyi termelőktől, termesztőktől szerezzük be a szezonális és regionális alapanyagokat.

Nem kell mindig pl lazac, vagy tonhal, amit a fél világon átszállítanak, mire ideér, hanem van helyette pisztráng is, amit ugyanilyen igényesen el lehet készíteni.

Fontos, hogy nem kizárólag vegetáriánus ételekről beszélünk, de a kosher húst részesítsük előnyben, mivel azok nem tartalmaznak hormonokat, a feldolgozásuk is sokkal humánusabb.

Szociális érzékenység

Amikor mesélek a green weddingről, általában a legelső kérdés, hogy mitől lehet egy esküvő szociálisan érzékeny?

Nagyon egyszerű. Plusz egy jó érzéssel gondolhatunk vissza a nagy napunkra, ha az esküvőnkre szánt pénzt tudatosan úgy költjük el, hogy másoknak is örömet szerzünk vele.

A vendégeink számára a búcsúajándékokat olyan alapítványoktól, egyesületektől szerezzük be, akik saját kezűleg készítenek kisebb tárgyakat, képeket.

Számos magyar alapítvány, egyesület van, akik készítenek pl: szappant, üvegfestéssel díszített gyertyatartókat, kaspókat, mécseseket, vagy gyertyát öntenek. Én a Down Egyesülettel és a Magyar Vöröskereszten keresztül más kisebb alapítványokkal vagyok kapcsolatban, de nyitottak vagyunk más beszerzési forrásokra is természetesen.

A másik jótékonykodó megoldás, hogy a megmaradt virágokat egy közeli kórházba, vagy idősek otthonába visszük el.

Találkoztam már olyan párral, akik a nászajándék lista helyett általuk összeválogatott alapítványi listát adtak a vendégek számára, hogy azt az összeget, amit ajándékra költenének, inkább ajánlják fel valamelyiknek.

Az általunk szervezett esküvőkön ezeken felül gondolunk még a megmaradt dekorációs papírok későbbi létével, minimálisra csökkentjük a papírhasználatot, a virágokat szintén a szezonális, regionális elv alapján válogatjuk össze.

Egy biztos, hogy ha ezek közül csak párat is be tudunk illeszteni az esküvőnkbe, már egy jobb érzésünk lehet, hogy tettünk valamit másokért, a környezetünkért, példát mutathatunk ezzel ismerőseinknek, gyerekeinknek is.