Madarász Zsuzsi esküvőszervező

Green wedding, azaz zöld esküvő szervezése Budapest és Magyarország területén

Hazánkban elsőként végeztem el a New York-i esküvőguru, Preston Bailey iskolájában a green wedding-kurzust, így minden részletét, eszközét ismerem ennek a szervezésnek, és ezt adaptáltam Magyarországra.

Az öko-stílus nagy divat már Nyugat-Európában, és szerintem nálunk is, de a green wedding ennél sokkal mélyebb, összetettebb dolog. De mi is ez pontosan? Először is nem szabad ezt azonosítani olyan kifejezésekkel, mint bio esküvő, vagy öko esküvő, amik azt hirdetik, hogy használjunk az esküvőn energiatakarékos izzókat, a buli végén pedig szelektíven gyűjtsük a hulladékot.

Madarász Zsuzsi green wedding és exkluzív esküvőszervező

A zöld esküvő tulajdonképpen egy környezettudatos és szociálisan érzékeny esküvőt takar.

Ez a két kulcsszó egy esküvő minden részletére kiterjed, de most csak a négy legfontosabb alappillére térek ki:

Madarász Zsuzsi esküvőszervező

Megfelelőhelyszín választás:

Attól lesz a helyszínünk környezettudatos, ha olyan hotelbe, vagy rendezvény helyszínre visszük az esküvőnket, ahol figyelnek a környezettudatosságra. Például zöld hotelnek tartják magukat, vagy pedig ahol a közelben van templom is, hogy a ceremónia után ne üljenek a vendégek megint autóba, és ne konvojjal kelljen végigmenni a városon.

Madarász Zsuzsi bemutatkozás

Menyasszonyi ruha:

A hagyományos menyasszonyi ruhák nagyon környezetkárosító módon kerülnek piacra. Gondoljunk csak az agyonfehérítésre, keményítésre, és mindez egyetlen napra, amely után megint vegyszerekkel tisztításra kerülnek, és másvalaki bújik bele a ruhába!

Ezzel szemben egyre divatosabb az a szokás, hogy vagy olyan ruhát terveztetünk magunknak, amit később is fel tudunk venni más alkalmakra, vagy nagyon szép attitűd, hogy a családban, anyukánk, vagy nagymamánk régi, megmaradt öltözékét alakíttatjuk át a kornak és stílusunknak megfelelően. Meggyőződésem, hogy nem attól lesz egy esküvő green, ha minden egyes pontnak megfelelünk, de ha már 2-3 green elemet használunk, nyugodtan mondhatjuk, hogy tettünk valamit a Nagy napon is a környezetünkért.


Ételek, italok:

A catering milyensége meghatározó része a különleges, zöld esküvőknek. Elsősorban arra törekedjünk, hogy szezonális és regionális alapanyagokból legyenek az ételek! Nem kell feltétlenül a fél világot megjárt fogásokat kínálni, hiszen ma már rengeteg olyan magyar fogásunk van, ami reneszánszát éli, és újdonságot jelenthet sokak számára. Ráadásul így a vendégek megismerhetik a régió kiválóságait! Ez a figyelmesség mindig nagy sikert szokott aratni.

Ismerd meg a zöld esküvő világát!

Látom az esküvőimen, hogy ma már alapkövetelmény, hogy minden vendég megtalálja a számára legkedvezőbb fogásokat, vagyis a menü összeállításánál gondolunk a vegetáriánusokra, a vegánokra, az ételérzékenyekre, vagy egyéb diétát tartókra.

A green wedding esküvők hazájában egy green vacsora vegán, vagy húsmentes, esetleg kosher húsos fogásokból áll. Ezt azonban itthon, a magyarok körében nehezen lehet kivitelezni. Ilyenkor szoktam azt javasolni, hogy lehet hús, de akkor az a régióból és fenttartható gazdálkodásból legyen, ha megoldható.

Szociális érzékenység:

Amikor mesélek a green weddingről, általában a legelső kérdés, hogy mitől lehet egy esküvő szociálisan érzékeny? Nagyon egyszerű. Plusz egy jó érzéssel gondolhatunk vissza a nagy napunkra, ha az esküvőnkre szánt pénzt tudatosan úgy költjük el, hogy másoknak is örömet szerzünk vele.

De nézzünk pár ötletet, amit eddig megvalósítottunk!

Egyik kedvencem, amit mindig szeretettel ajánlok, a rizsszórás helyett a kölesszórás! Mivel a kölest a madarak utólag fel tudják csipegetni, ezzel szemben a rizs ott marad!
A vendégeink számára a búcsúajándékokat olyan alapítványoktól, egyesületektől szerezhetjük be, akik ezeket el is tudják készíteni, így kézzel fogható módon őket is bevonhatjuk a készülődésbe.

Szociális érzékenység

Mik lehetnek ezek?
Mézeskalács, amik aztán díszítve kikerülhetnek a karácsonyfánkra télen, vagy szappanok, levendulás zsákocskák, gyertyák, kézműves csokik, a régióra jellemző lekvárok, szörpök és minden hasonló. Számos magyar alapítvány, egyesület van, akik nyitottak az ilyen együttműködésre.

A másik jótékonykodó megoldás, hogy a megmaradt virágokat idősek otthonába viszem el másnap.
Találkoztam már olyan párral, akik a nászajándék lista helyett általuk összeválogatott alapítványi listát adtak a vendégek számára, hogy azt az összeget, amit ajándékra költenének, inkább ajánljuk fel valamelyiknek.

Az általunk szervezett esküvőkön ezeken felül gondolunk még a megmaradt dekorációs papírok későbbi létéről, minimálisra csökkentjük a papírhasználatot, a virágokat szintén a szezonális, a helyit előnyben részesítő elv alapján válogatjuk össze.

Ebben a témában az ötletek tárháza hatalmas, és nagyon kreatívan lehet jótékonykodni!

Madarász Zsuzsi

Egy biztos, hogy ha ezek közül csak párat is be tudunk illeszteni az esküvőnkbe, már egy jobb érzésünk lehet, hogy
tettünk valamit másokért, a környezetünkért, példát mutathatunk ezzel ismerőseinknek, gyerekeinknek is.

Green wedding esküvőszervezés

Rólam

Az elegáns céges partiktól kezdve a tömegrendezvényig, számos érdekes eseményt szerveztem meg teljes körűen..

Galéria

A green wedding tulajdonképpen egy környezettudatos és szociálisan érzékenyesküvőt takar..

Visszajelzések

A green wedding esküvők hazájában egy green vacsora vegán, vagy húsmentes, esetleg kosher húsos fogásokból áll..

Hazánkban elsőként végeztem el a New York-i esküvőguru, Preston Bailey iskolájában a green wedding-kurzust, így minden részletét, eszközét ismerem ennek a szervezésnek, és ezt adaptáltam Magyarországra.